Spring naar inhoud

Smaakvol brood voor ouderen in Antonius ziekenhuis

Datum

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek signaleerde dat er vaak sprake is van andere smaak en smaakbeleving bij ouderen. Van ouderen is bekend dat ze door een ziekte zoals kanker een deel van hun smaak missen, bijvoorbeeld omdat ze geen speeksel meer aanmaken. Het ziekenhuis neemt de rol om patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen met goede, gezonde en volwaardige voeding zeer serieus .

Gezond ouder worden met extra smaakvol brood

Healthy ageing

'Gezonder ouder worden' is het centrale thema van Healthy Ageing in het Noorden en ook één van de drie speerpunten van de Hanzehogeschool Groningen. Afgelopen jaar voerden studenten van de Hanzehogeschool en Van Hall Larenstein samen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek een bijzonder project verbetering van de smaakbeleving bij ouderen.

„Het Antonius Ziekenhuis in Sneek signaleerde dat vaak sprake is van andere smaak en smaakbeleving bij ouderen en dat de kennis in de zorg achterbleef bij het onderwijs en de horeca. Wij hechten grote waarde aan de rol van onze eigen keuken om patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen met goede, gezonde en volwaardige voeding, zeker bij ziekte of herstel. Van ouderen is bekend dat ze door een ziekte zoals kanker een deel van hun smaak missen, bijvoorbeeld omdat ze geen speeksel meer aanmaken. "Toen de provincie Fryslân hoorde van het initiatief meer met smaak van voedsel bij ouderen te doen, heeft zij ons in contact gebracht met de Hanzehogeschool, Van Hall Larenstein en de bedrijven Koopmans en Bakkerij Breimer”, vertelt Bauke Dooper van de Maaltijdservice van Antonius Ziekenhuis.

"Het is mooi dat de samenwerking van onderwijs en bedrijven voor het Antonius een positieve concrete uitkomst heeft gekregen, want het brood dat is ontwikkeld met behulp van Koopmans en Breimer, wordt nu door Breimer gemaakt en geleverd aan het ziekenhuis. De volgende stap is meer inspelen op de behoefte en vraag, zodat meer specifieke producten ontwikkeld worden die ook in het winkelschap verkrijgbaar zijn. Dit project was een mooie eerste stap om meer te doen voor het gezonder ouder worden in Noord- Nederland” aldus Dooper.
 

Lees meer or het project >