Spring naar inhoud

Tarwe geen oorzaak obesitas

Datum
Auteur
Jan Krijgsheld - Technoloog
Leestijd
2 minuten

Los van dat deel van de mensheid die gluten niet of slecht kunnen verdragen, heeft voor het overgrote deel van de bevolking het eten van (volkoren) tarwe producten juist een positief effect op de gezondheid.

Afgezien van de voor glutengevoelige personen sterke aanbeveling om geen gluten houdende granen te consumeren, zijn er recent meerdere wetenschappelijke overzichten verschenen waarin de algemene bevolking een grotere consumptie van volkorenproducten en een gelijktijdige vermindering van ‘witte bloem’ geraffineerde zetmeelproducten wordt aanbevolen.

Voor glutenintolerante- en glutengevoelige mensen is het belangrijk dat er meer glutenvrije producten op de markt komen voor een grotere keuze en meer gevarieerde dagelijkse voeding. Tarweconsumptie kan echter niet worden aangewezen als een oorzaak van obesitas en van andere veel voorkomende gezondheidsproblemen. Er zijn volkeren die al eeuwenlang tarwebrood en andere tarweproducten als hoofdbron van hun dagelijkse voedsel gebruiken zonder dat er ooit een toename van het lichaamsgewicht is gerapporteerd. Integendeel, de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen op basis van volkoren, waarvan wereldwijd het merendeel bestaat uit tarwe bevattende producten, wordt wetenschappelijk aantoonbaar geassocieerd met een verminderd risico van diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen, sommige vormen van kanker en een gunstiger gewichtsbeheersing. Argumenten dat de huidige wereldtarweoogst bestaat uit genetisch gemanipuleerde rassen die daardoor de veronderstelde gezondheid schadende effecten hebben, moeten verwezen worden naar het land der fabelen.