Spring naar inhoud

Een echt familiebedrijf

Steven van Roggen is ‘familiecommissaris’ bij Koopmans en beschrijft waarom Koopmans nog steeds een echt familiebedrijf is.
 

“Royal Koopmans is een familiebedrijf. Halverwege de 19e eeuw gestart als eenmanszaak en uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met ruim 125 mensen in dienst.

De bedrijfsfilosofie die zo kenmerkend is voor familiebedrijven en van Koopmans in het bijzonder, wordt al in 1928 op prachtige wijze beschreven door Jan Koopmans die in een brief aan zijn zoon Uco Koopmans schrijft:

Jelui (jullie) kent de grondbeginselen van het zaken doen volkomen. Strikt rechtvaardig, trouw en eerlijk tot in den bijzonderheden niet alleen, maar in het gehele wezen, een ander geven wat hem toekomt, maar zichzelf ook beschouwen als den ander”.

De 'Fabriek’
Op dit moment zijn er geen familieleden meer betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden op de ‘Fabriek’, zoals Koopmans in familiekring wordt aangeduid. Dit doet niets af aan de betrokkenheid, die onverminderd groot is. Inmiddels zijn er zo’n 195 familieleden die aandeelhouder/certificaathouder zijn. De zesde generatie treedt aan.

Koopmans hecht veel waarde aan haar status als familiebedrijf en wil haar aandeelhouders goed betrokken houden. Daarom wordt iedereen elk kwartaal middels de nieuwsbrief geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen Koopmans. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is de opkomst altijd groot. Het is een ware familiereünie, waar men graag naartoe gaat. Het is opvallend hoe goed iedereen geïnformeerd en geïnteresseerd is.

Eens per twee jaar wordt een zogenaamde Jongerendag georganiseerd, waarmee we ook de jonge generatie willen enthousiasmeren voor de ‘Fabriek’. Tijdens deze jongerendagen maken ze kennis met alle facetten rondom de meel- en paneermeelfabriek. Deze Jongerendag is uitgegroeid tot een familiedag, een dag waar jong en oud welkom is. Enige voorwaarde om aanwezig te mogen zijn is dat men familie is. Deze dag staat altijd in het teken van het versterken van de band tussen de aandeelhouders en de ‘Fabriek’.

De familiedag wordt georganiseerd door de Koopmans Family Crew, een groep jonge familieleden. Naast het organiseren van de familiedag denkt de Family Crew na over het versterken van de band tussen familie en de ‘Fabriek’.

Sinds het vertrek van de laatste directeur-familielid is er altijd nog één familielid actief betrokken bij Royal Koopmans. Eén van de commissarissen is altijd afkomstig uit de kring van familieleden. Naast de algemene toezichthoudende, rol heeft deze commissaris als taak om de relatie met de familieleden te onderhouden.”

Steven van Roggen – Commissaris bij Royal Koopmans vanuit de aandeelhouders/familieleden

Alle familieleden zijn nog altijd zeer betrokken bij Koopmans

Steven van Roggen - Commissaris en aandeelhouder