Spring naar inhoud

Baktechniek

Naast onze zoektocht naar de beste grondstoffen en melanges, werken we ook altijd aan verbeteringen op het gebied van bakkerijtechniek. Verbeteringen waarin zowel kwaliteit is geborgd, als lekker en rijp brood gegarandeerd. Dit doen we door verschillende innovaties, waarbij we steeds het behoud van traditioneel ambachtelijk vakmanschap vooropstellen. Deze vernieuwende baktechnieken delen we graag met u!

Innovaties

Innovaties helpen om met minder nachtarbeid écht vers te kunnen bakken en nog verser te kunnen verkopen. Daarbij werken we nauw samen met afnemers en kennisinstituten.

We hebben enkele baktechnieken voor u op een rij gezet. Heeft u hierover vragen? U  kunt u terecht bij onze experts van het KIEM team. Zij denken graag met u mee en bieden u alle vaktechnische support die u nodig heeft. 

Wij helpen u graag met de nieuwste baktechnieken.

Cees de Haan - Adviseur bakkerij

De rijsstoptechniek Gekoeld Gerezen®

Gekoeld Gerezen® begint en eindigt met het deeg. Deeg heeft iets magisch, waaraan je na duizenden jaren eigenlijk niet mag tornen. Het heeft alles te maken met de uitgesproken ambachtelijke traditie; iedere bakker heeft bovendien zijn individuele opvattingen en voorkeuren over deeg. Dat moet Gekoeld Gerezen® zo laten. En dat gebeurt ook. Bovendien is dit baanbrekende procédé per individuele bakker maatwerk.


Remrijzen met SFRS

SFRS is de afkorting van Stress Free Recovery System. Niet voor niets staat ‘Stress Free’ hier voorop. Want de stress van bakkersgist bij een remrijsprocédé is een negatief en geducht verschijnsel. SFRS bant dit uit via een aantal overzichtelijke stappen zonder inbreuk te doen op de principes van remrijzen. Het vinden van de juiste balans tussen temperatuurverloop en tijd is hier maatwerk.

Gaat u met ons op zoek naar de juiste stappen voor uw bakkerij?


De rijsvertragingstechniek TRIK®

Trik® staat voluit voor Trage Rijs In Koeling. Het is een creatief en treffend voorbeeld innovatief denken en handelen van Koopmans Meel voor het verhogen van de productiviteit in de ambachtelijke sector. Trik® biedt met behoud van ambachtelijke waarden binnen bestaande situaties een uitgelezen kans om nachtarbeid grotendeels te verschuiven naar andere tijdstippen. Zonder de kwaliteitsborging voor een lekker rijp brood geweld aan te doen.

Hoe dit precies werkt? We leggen het graag aan u uit!


De luchtvochtigheidstechniek Koelverneveling

Koelverneveling opent de weg naar een verdere perfectionering van de deegconditionering tijdens het verloop van het proces.

Vernevelen is het omzetten van een zekere hoeveelheid vloeistof in microscopisch kleine druppeltjes. Het is de kunst alle variabelen zodanig te combineren dat enerzijds het deeg zijn vocht niet afgeeft en daardoor uitdroogt, en anderzijds geen condensatie van de druppeltjes op het brood plaatsvindt.

Wilt u ook uw deeg perfectioneren? We komen graag langs voor een praktijkonderzoek om te bepalen wat voor u de beste mogelijkheden zijn. 


De Koopmans voorbakmethode KVM

Met toepassing van de techniek KVM bereikt u dat het af te bakken brood een zeer vergelijkbare kwaliteit heeft met het versgebakken brood.

Tijdens de huidige wijzen van het voorbakken, in combinatie met invriezen, ontdooien en afbakken, wordt veel te veel vocht onttrokken aan het brood, hetgeen allerlei negatieve gevolgen heeft. De techniek KVM heft deze nadelen op!  KVM zorgt dat het vocht daar blijft waar het hoort. Tevens bereikt u hiermee een langere houdbaarheid en een betere korst.

Wilt u meer weten over deze techniek? Per individuele bakker bekijken we in de bakkerij welke aanpak tot de beste resultaten zal leiden.